Wprowadzenie do swojego jadłospisu odpowiednich nawyków, będzie najlepszą inwestycją w Twoim życiu.

Ciężko podczas zakupów sprawdzać skład każdego produktu, by unikać wszystkiego co może szkodzić zdrowiu. Dla ułatwienia podejmowania decyzji zakupowych, warto wyrobić sobie zdrowe nawyki. Dzięki nim automatycznie będziesz omijać szkodliwe produkty. Czas poznać zasady zdrowego odżywiania!

1. Regularne posiłki bez podjadania

Powszechnie uważa się, że powinniśmy spożywać 3 posiłki dziennie, ale może to być również 4-5 posiłków. Najważniejsze, żeby się nie przejadać i jeść regularnie. Głodówki i diety, które w drastyczny sposób obniżają ilość przyjmowanych kalorii, szybko mogą rozregulować nasz metabolizm. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, zmniejsz obfitość posiłków. Gdy będziesz odczuwała głód, pij wodę lub zjedz jabłko.

2. Pij wodę i herbatę

Woda i herbaty ziołowe lub owocowe oczyszczają organizm z toksyn, dlatego są ważnym elementem diety. Warto wyrobić sobie nawyk picia wody zaraz po przebudzeniu, na pół godziny przed posiłkiem lub wysiłkiem fizycznym. Kawa, soki czy mleko nie mogą zastąpić czystej wody. Napoje gazowane i alkohol, powinny być ograniczane lub całkowicie wyrzucone z codziennej diety.

3. Jedz warzywne lub owocowe przekąski

Podjadanie między posiłkami to nawyk, który nie potrafimy zwalczyć. Podczas pracy czy oglądania telewizji sięgamy po solone orzeszki, chipsy, czekoladki lub żelki. Jeśli lubisz coś jeść między posiłkami zaopatrz się w warzywa i owoce. Chipsy zastąp suszonymi owocami, zamiast batonika na drugie śniadanie zjedz jabłko lub banana.

4. Uważaj na cholesterol

Cholesterol dostarczany jest do naszego organizmu z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego. Największe jego ilości znajdują się w czerwonym mięsie, podrobach, żółtkach jaj, maśle i smalcu. Komponując swoją dietę warto zwrócić uwagę na ilość spożywanego cholesterolu, żeby w przyszłości nie mieć problemów z układem sercowo-naczyniowym.

5. Unikaj sztucznych barwników i aromatów

Produkty z dużą zawartością substancji „E” w składzie, często oszukują nasz wzrok, węch i smak. Są to sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty i regulatory kwasowości, które nadają piękny kolor, zapach i smak wielu produktom. Szkodliwe składniki znajdują się przede wszystkim w kolorowych napojach, produktach w proszku, żelkach, kolorowych cukierkach i dżemach. Tych produktów powinny wystrzegać się kobiety w ciąży, alergicy i dzieci.

6. Ograniczaj spożywanie białej mąki i cukru

Cukier i biała mąka pozbawione są witamin i soli mineralnych. Spożywanie białego pieczywa czy herbatników dostarcza naszemu organizmowi tylko kalorii. Zalecane jest jedzenie pieczywa z mąki razowej, która daje uczucie sytości, jest mniej kaloryczna i zawiera wiele cennych składników.

Wybierz opcję produktu
{{ badge }}
{{ badge }}

{{ product.kind }}

Brand name
W magazynie Brak w magazynie