Solgar Kanguwity Owoce Tropikalne - zestaw witamin i składników mineralnych o smaku owoców tropikalnych - 60 pastylek do ssania
OPIS PRODUKTU
Solgar Kanguwity Owoce Tropikalne to preparat wspierający prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu (60 pastylek do ssania). Suplement diety stworzony przez renomowanego producenta witamin, minerałów i ziół. Solgar powszechnie uznawany za eksperta w dziedzinie witamin, minerałów i ziół wykorzystał w tym produkcie ostatnio opatentowane techniki produkcyjne m.in. do skutecznego ukrycia nieprzyjemnego smaku minerałów.
Nasze pastylki do ssania powstały z myślą o rodzicach i dzieciach, charakteryzują się szerokim profilem odżywczym i niezwykle kuszącym naturalnym smakiem.
Oprócz witamin i minerałów preparat zawiera sproszkowane warzywa i owoce (czerwone buraki, marchewkę, truskawki, jabłko, brokuły, morele) oraz sproszkowaną dziką różę.
DAWKOWANIE
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: dzieci w wieku 3-5 lat jedna (1) pastylka dziennie, dzieci od 6 lat i dorośli dwie (2) pastylki dziennie. Pastylki ssać lub żuć najlepiej po posiłku lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Ostrzeżenie: przypadkowe przedawkowanie produktami zawierającymi żelazo jest główną przyczyną śmiertelnych zatruć wśród dzieci poniżej szóstego roku życia. W razie przypadkowego spożycia przez takie dzieci, natychmiast wezwać lekarza.
SKŁADNIKI
Skład
|
Zawartość w 1 pastylce
|
Wapń
|
64 mg
|
Witamina C
|
60 mg
|
Sproszkowane owoce i warzywa (czerwone buraki, marchewka, truskawki, jabłko, brokuły, morele)
|
56 mg
|
Magnez (tlenek)
|
32 mg
|
Naturalna witamina E
|
12 mg
|
Niacyna (witamina B3)
|
10 mg
|
Kwas pantotenowy
|
5 mg
|
Lecytyna sojowa sproszkowana
|
2,5 mg
|
Żelazo
|
2,5 mg
|
Cynk
|
1,5 mg
|
Naturalny beta-karoten
|
1,2 mg
|
Witamina B6
|
1 mg
|
Ryboflawina (witamina B2)
|
0,85 mg
|
Tiamina (witamina B1)
|
0,75 mg
|
Cholina
|
500 µg
|
Dzika róża
|
500 µg
|
Inozytol
|
500 µg
|
Mangan
|
250 µg
|
Bioflawonoidy cytrusowe
|
150 µg
|
Witamina A
|
150 µg
|
Kwas foliowy
|
100 µg
|
Biotyna
|
50 µg
|
Miedź
|
25 µg
|
Jod
|
22,5 µg
|
Chrom
|
5 µg
|
Witamina B12 (cyjanokobalamina)
|
3 µg
|
Selen
|
2,5 µg
|
Witamina D
|
2,5 µg
|
- Wapń – niezbędny do zachowania zdrowia kości, zdrowych zębów, wpływa na krzepliwość krwi, sprawność mięśni, zdrowy sen i dobre samopoczucie.
- Witamina C – organizm nie jest w stanie wytwarzać tej witaminy, musi być ona przyjmowana z pożywieniem i suplementowana. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ochrania układ sercowo-naczyniowy, pobudza pracę układu odpornościowego, charakteryzuje się również właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwalergicznymi. Bierze również udział w syntezie kolagenu i w procesie wchłaniania żelaza.
- Sproszkowane owoce i warzywa (czerwone buraki, marchewka, truskawki, jabłko, brokuły, morele) - bogate w witaminy i antyoksydanty.
- Magnez (tlenek) – aktywator enzymów, bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego, jest niezbędny do zachowania równowagi hormonalnej.
- Naturalna Witamina E - obok witaminy C jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, korzystnie wpływa na kondycję skóry, pracę mięśni i metabolizm lipidów. Wspomaga również pracę układu rozrodczego.
- Niacyna (Witamina B3) – odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonalnie układu nerwowego, hormonalnego, odpornościowego, wykorzystywana w leczeniu miażdżycy.
- Kwas pantotenowy – znany również jak witamina B5, wspomaga pracę układu odpornościowego, nerwowego, uczestniczy w wielu istotnych procesach metabolicznych, wpływa na regenerację skóry i błon śluzowych.
- Lecytyna sojowa sproszkowana – wpływa na pamięć, koncentrację i prawidłowe procesy myślowe. Wspomaga także regenerację wątroby.
- Żelazo - jeden z mikroelementów, bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, syntezie DNA, hormonów i neuroprzekaźników.
- Cynk - poziom cukru i metabolizm glukozy zależy między innymi od ilości cynku w organizmie. Współpracując z miedzią, bierze udział w wydzielaniu insuliny przez trzustkę, a co więcej suplementacja cynku jest szczególnie polecana diabetykom, ponieważ szybciej niż osoby zdrowe wydalają cynk z organizmu. Ponadto cynk wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zwalczać przeziębienia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, płodność u kobiet i u mężczyzn, wspomaga leczenie chorób skóry, gojenie ran, ale także wpływa na zachowanie zdrowia psychicznego i równowagi emocjonalnej. Cynk bierze również udział w wielu procesach metabolicznych – produkcji energii, metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, syntezie aminokwasów i odtruwaniu alkoholowemu.
- Naturalny beta-karoten - prowitamina A, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje m.in. zły cholesterol
- Witamina B6 - znana również jako pirydoksyna, bierze udział w przemianach aminokwasów, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje produkcję niezbędnych enzymów, hormonów, białka i hemoglobiny.
- Ryboflawina (Witamina B2) - czyli ryboflawina, warunkuje prawidłowe procesy widzenia, pomaga utrzymać równowagę hormonalną, bierze udział w procesach przemiany lipidów i aminokwasów.
- Tiamina (Witamina B1) - znana również jako tiamina bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu krążenia, mięśni i układu nerwowego. Wykazuje również właściwości antyoksydacyjne.
- Cholina - jest jednym z najbardziej skutecznych czynników lipotropowych, składnik fosfatydylocholiny (PC) występującej w lecytynie. Fosfatydylocholina działa jako środek lipotropowy (tzn. zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie). Fosfatydylocholina zwiększa również rozpuszczalność szkodliwego cholesterolu, obniża poziom trójglicerydów we krwi, zmniejsza agregację płytek krwi zapobiegając zakrzepom, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i zwiększa wydolność fizyczną.
- Dzika róża - dzika róża jest jednym z bogatszych źródeł witaminy C. (250–800 mg/ 100 g świeżej masy produktu). Zawiera nie tylko kwas L-askorbinowy (czyli wit. C), ale również bogata jest w witaminy A, B1, B2, B3, E oraz K. Ze względu na obecność bioflawonoidów ma również właściwości przeciwutleniające. Pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, moczowego, odpornościowego oraz narządu ruchu.
- Inozytol - zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie, wspiera walkę z chorobami układu nerwowego, łagodzi objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
- Mangan - pierwiastek niezbędny dla zdrowia mięśni, tkanki łącznej i układu nerwowego, wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
- Bioflawonoidy cytrusowe - naturalnie występujące w cytrusach barwniki, którym przypisywane są, tak jak witaminie C działanie przeciwutleniające.
- Witamina A - odpowiednia ilość tej witaminy w organizmie pomaga zachować sprawność głównie siatkówki oka, redukuje skutki działania wolnych rodników, zapobiega chorobom plamki żółtej.
- Kwas foliowy - czyli witamina B9/B11, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych.
- Biotyna - niezbędna do zachowania zdrowych włosów, skóry i paznokci, reguluje pracę tarczycy, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.
- Miedź - bierze udział we wchłanianiu żelaza, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie czerwonych krwinek, przez co wspomaga pracę układu krążenia. Chroni również przed osteoporozą.
- Jod - niezbędny do funkcjonowania tarczycy, jest odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii, wpływa na nasilenie popędu płciowego.
- Chrom - reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2, może wspomagać odchudzanie.
- Witamina B12 (cyjanokobalamina) - bierze udział w syntezie DNA, czerwonych krwinek, metabolizmie lipidów i węglowodanów, poprawia sprawność umysłową i procesy myślowe
- Selen - wykazuje działanie antyoksydacyjne, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego.
- Witamina D - reguluje metabolizm kostny, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawia ogólne samopoczucie.
Cechy produktu: bezglutenowy, bezmleczny
Okres stosowania: Dzieci w wieku 3-5 lat: 60 dni, Dzieci od 6 lat i dorośli: 30 dni