Wysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w aptekach
Noble Health Krakersy Bezglutenowe Mąka z Kasztanów Jadalnych i Wanilia 250 g - DATA WAŻNOŚCI 27.09.2018
Mieszanka do przygotowania bezglutenowych krakersów z dodatkiem mąki z kasztanów i wanilii. Większości z nas kasztany jadalne kojarzą się z włoskimi i francuskimi uliczkami, na których można je kupić w swojej pieczonej formie. Jednak niewiele osób wie, że takie kasztany z powodzeniem wykorzystywano w medycynie naturalnej. Ich wielką zwolenniczką była np. Święta Hildegarda. Ta słynna niemiecka mniszka polecała jadalne kasztany na wątrobę, śledzionę, jak i bóle głowy. Kasztany uważano także za afrodyzjak, zwłaszcza w połączeniu z wanilią.
Sposób przygotowania:
1. Przed otwarciem dobrze wstrząśnij torebką, wsyp zawartość do miski i dodaj 200 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wlej i rozprowadź tak, by tworzyła cienką (ok. 3 mm) warstwę.
3. Piecz w piekarniku w temp. 180°C. Po 5 minutach, kiedy masa lekko zesztywnieje, wyjmij ją razem z blachą i pokrój na prostokąty. Piecz dalej przez 20 min.
4. Zmniejsz temperaturę do 75°C na ostatnie 5 minut pieczenia. Po wyjęciu pozwól krakersom ostygnąć.
Składniki: płatki owsiane bezglutenowe, mąka z kasztanów 22,5%, mieszanka nasion lnu (len brązowy, len złocisty), nasiona słonecznika, mieszanka nasion sezamu (sezam biały, sezam czarny), sproszkowane strąki wanilii 0,4%, sól.