Wysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w aptekach
Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy, będący żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, którą należy stosować pod nadzorem lekarza. Znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przede wszystkim zaś produkt przeznaczony jest dla pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, trzustki oraz żołądka, gdyż to te grupy są najbardziej narażone na znaczną utratę masy ciała w wyniku niedożywienia.
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
Nutridrink Protein Omega 3 stosuje się u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie przy:
Zalecane spożycie to 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej (jako uzupełnienie diety), zgodnie z zaleceniem lekarza
Ze względu na wysoką osmolarność zaleca się spożywać Nutridrink powoli, małymi łykami, najlepiej przez ok. 30 min. Wysoka osmolarność wynika z wysokiej koncentracji składników odżywczych w małej ilości płynu.
Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki Nutridrinka dziennie przez 14 dni i więcej. Preparaty odżywcze powinno się stosować zgodnie z zaleceniami lekarza: czyli do momentu powrotu do spożywania pokarmów w wystarczających ilościach – zwykle 2 butelki dziennie przez 14 dni.
Dane podmiotu odpowiedzialnego:
NUTRICIA Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 8,
00-728 Warszawa
Wartość odżywcza | w 100 ml |
Energia | 1029 kJ/ 245 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 9, 6 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 2, 2 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 3, 5 g |
Kwas eikozapentaenowy (EPA) | 880 mg (9, 9 g / 100 g kwasów tluszczowych) |
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 585 mg (6, 64 g / 100 g kwasów tluszczowych) |
Węglowodany, w tym: | 25, 1 g |
Cukry | 13, 5 g |
Laktoza | <0, 35 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 14, 6 g |
Sól | 0, 1 g |
Witamina A | 232 µg |
Witamina D | 7, 85 µg |
Witamina E | 4, 09 mg (alfa-TE) |
Witamina K | 14, 0 µg |
Tiamina | 0, 24 mg |
Ryboflawina | 0, 50 mg |
Niacyna | 0, 77 mg (4, 23 mg NE) |
Kwas pantotenowy | 1, 55 mg |
Witamina B6 | 0, 51 mg |
Kwas foliowy | 35, 4 µg |
Witamina B12 | 1, 04 µg |
Biotyna | 10, 6 µg |
Witamina C | 31, 4 mg |
Sód | 39, 1 mg |
Potas | 98 mg |
Chlorek | 46, 8 mg |
Wapń | 336 mg |
Fosfor | 287 mg |
Magnez | 54, 0 mg |
Żelazo | 2, 25 mg |
Cynk | 2, 30 mg |
Miedź | 0, 34 mg |
Mangan | 0, 24 mg |
Fluoek | 0, 25 mg |
Molibden | 14, 7 µg |
Selen | 13, 4 µg |
Chrom | 8, 48 µg |
Jod | 30, 5 µg |
Cholina | 99 mg |
Osmolarność | 570 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: | |
Tłuszczu | 35% |
Węglowodanów | 41% |
Błonnika | 0% |
Białka | 24% |