*Produkty na liście rezerwacji leków na receptę:
Przejdź do rezerwacji

Nutridrink Protein Omega-3 Rześki Smak Truskawka - Malina, 4 szt.

żywienie medyczne

PayPo Kup teraz, zapłać za 30 dni
Produkt niedostępny online

Wysyłka w 24h

Sprawdź dostępność w aptekach

Nutridrink Protein Omega-3 Rześki Smak Truskawka - Malina, 4 szt. Nutridrink Protein Omega-3 Rześki Smak Truskawka - Malina, 4 szt.
Powiadom mnie, kiedy artykuł będzie dostępny
Powiadom o dostępności
Z tych danych skorzystamy tylko raz do wysłania powiadomienia, kiedy produkt wróci do oferty.
Produkt niedostępny online
PayPo Kup teraz, zapłać za 30 dni

Sprawdź dostępność w aptekach

Opis produktu

Nutridrink Protein Omega- 3 Rześki Smak Truskawka- Malina

Nutridrink Protein Omega- 3 to doustny preparat odżywczy, będący żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, którą należy stosować pod nadzorem lekarza. Znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przede wszystkim zaś produkt przeznaczony jest dla pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, trzustki orz żołądka, gdyż to te grupy są najbardziej narażone na znaczną utratę masy ciała w wyniku niedożywienia.

Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:

  • jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
  • w trakcie i po zakończeniu radioterapii
  • w okresie okołooperacyjnym

Zastosowanie:

Nutridrink Protein Omega 3 stosuje się u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie przy:

- problemach z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem) oraz przy braku apetytu i niechęci do jedzenia,
- utratcie masy mięśniowej i towarzyszącym osłabieniu,
- problemach z trawieniem i wchłanianiem (objawiającymi się: nudnościami, wymiotami, biegunką i/lub zaparciami),
- zwiększonym zapotrzebowanie na składniki odżywcze, będące następstwem choroby,
- niewystarczającym spożywaniu w diecie kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej.

Sposób użycia:

  • Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
  • Należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
  • Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  • Najlepiej podawać schłodzony.
  • Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
  • Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.

Zalecane spożycie to 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej (jako uzupełnienie diety), zgodnie z zaleceniem lekarza

Właściwości:

  • Białko:
    - jest podstawowym budulcem organizmu bez którego organizm nie mógłby funkcjonować,
    - jest składnikiem enzymów i hormonów (reguluje procesy metaboliczne),
    - odpowiada za budowę i pracę mięśni,
    - wspomaga działanie układu odpornościowego,
    - transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie.
  • Omega 3:
    - należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza,
    - ich źródłem są głównie ryby, orzechy i oleje roślinne,
    - mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.
  • Nutridrink Protein Omega 3 to największa ilość: białka (18 g), energii (306 kcal) i kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg), które są skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml).
  • Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore.
  • Dostępny w rześkim smaku truskawka- malina.

Ostrzeżenia:

- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.

Podmiot odpowiedzialny:

NUTRICIA Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 8,
00-728 Warszawa

Dodatkowe informacje

Marka
Marka Nutridrink

Składniki


Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, olej rybi (zawiera soję), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator: lecytyny (lecytyna sojowa), chlorek choliny, barwnik: karmin, L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia, octan DL-alfa-tokoferylu, siarczan cynku, nikotynamid, siarczan manganu, chlorowodorek pirydoksyny, fluorek sodu, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, selenian(IV) sodu, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.


100 ml płynu zawiera:

- wartość energetyczna- 1029 kJ/245 kcal,
- tłuszcz- 9, 6 g,

w tym kway nasycone- 2, 2 g,

kwasy wielonienasycone- 3, 5 g, (w tym kwas eikozapentaenowy (EPA)- 880 mg, kwas dokozaheksaenowy (DHA)- 585 mg;

- węglowodany- 25, 1 g,

w tym cukry- 13, 4 g,

w tym laktoza <0, 35 g;

- błonnik- 0 g,

- białko- 14, 6 g,

- sól- 0, 1 g,

- witamina A- 232 μg,

- witamina D- 7, 85 μg,

- witamina E- 4, 09 mg (α-TE),

- witamina K- 14 μg,

- tiamina- 0, 24 mg,

- ryboflawina- 0, 50 mg,

- niacyna- 0, 77 mg (4, 23 mg NE),

- kwas pantotenowy- 1, 55 mg,

- witamina B6- 0, 51 mg,

- kwas foliowy- 35, 4 μg,

- witamina B12- 1, 04 μg,

- biotyna- 10, 6 μg,

- witamina C- 31, 4 mg,

- sód- 39, 1 mg,

- potas- 98, 0 mg,

- chlor- 46, 8 mg,

- wapń- 336 mg,

- fosfor- 287 mg,

- magnez- 54, 0 mg,

- żelazo- 2, 37 mg,

- cynk- 2, 3 mg,

- miedź- 0, 34 mg,

- fluor- 0, 25 mg,

- molibden- 14, 7 μg,

- selen- 13, 4 μg,

- chrom- 8, 48 μg,

- jod- 30, 5 μg,

- cholina- 99 mg

Osmolarność- 570 mOsmol/l.