Opóźniają procesy starzenia się, zapobiegają chorobie Alzheimera i chronią nasze serce – te wszystkie właściwości (i o wiele więcej) to domena kwasów omega-3! Dlaczego jeszcze powinniśmy włączyć je do naszego jadłospisu? Jak wybrać najlepszy preparat z kwasami omega-3?
Mówi się, że tłuszcze nie służą naszemu zdrowiu. Istnieje jednak grupa tych substancji, którą warto uwzględnić w swojej diecie każdego dnia. Należą do nich kwasy omega-3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich:
Ponieważ nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć, musimy uzupełniać je wraz z dietą. Jakie są ich najlepsze źródła?
W kwas ALA bogate są nasiona siemienia lnianego, chia oraz soi, orzechy (głównie włoskie) i oleje roślinne (np. lniany, rzepakowy czy z wiesiołka).
Szczególnie cenne dla naszego organizmu są kwasy EPA i DHA. Ich najlepszymi źródłami są tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, makrela, śledź czy sardynki. Eksperci zalecają, by jeść ryby 2 razy w tygodniu, w tym przynajmniej raz na tydzień – ryby morskie.
Kwasy EPA i DHA znajdują się także w owocach morza i algach.
Kwasy omega-3 to składnik, po który sięgamy zdecydowanie za rzadko. Tymczasem to prawdziwa skarbnica zdrowia, która może zapobiec wielu groźnym chorobom. Na co wpływają te substancje?
Codzienne spożywanie kwasów omega-3 może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia takich jak miażdżyca, udar czy choroba wieńcowa. Kwasy omega-3 obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają stężenie triglicerydów i zwiększają poziom “dobrego” cholesterolu HDL.
Kwasy omega-3 mogą poprawić wrażliwość na insulinę i zahamować lipogenezę, co może przynieść korzyści w profilaktyce i leczeniu zespołu metabolicznego, otyłości czy cukrzycy.
Według badań kwasy omega-3 mogą łagodzić zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz ból towarzyszący menstruacji. Ze względu na właściwości przeciwzapalne tego składnika może on również wspomagać leczenie endometriozy i sprzyjać przywróceniu równowagi hormonalnej podczas menopauzy.
Ciąża i karmienie piersią to okresy zwiększonego zapotrzebowania na niektóre składniki, m.in. kwasy omega-3. Ich odpowiednia podaż może zapobiec przedwczesnemu porodowi i niskiej masie urodzeniowej dziecka, zmniejszyć ryzyko pojawienia się stanu przedrzucawkowego oraz depresji poporodowej.
Kwasy omega-3 wpływają również pozytywnie na rozwój mózgu i oczu płodu oraz funkcji poznawczych u dzieci. Natomiast dieta uboga w te substancje w trakcie ciąży i/lub karmienia piersią może być niekorzystna dla rozwoju neurologicznego oraz narządu wzroku maluszka. Kwasy omega-3 łagodzą także procesy zapalne, które mogą przyczynić się do alergii, astmy czy AZS. Substancje te zmniejszają również ryzyko infekcji.
Choroby nowotworowe mogą mieć różne podłoże. Jedną z przyczyn ich rozwoju jest stres oksydacyjny, który powstaje wskutek nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Prowadzi to do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, czego konsekwencją może być nowotwór.
Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, dzięki czemu zapobiegają uszkodzeniom komórek, ograniczają namnażanie komórek nowotworowych i wspomagają odporność organizmu. Jednak nie tylko one mogą przeciwdziałać nowotworom. Podobnie działają przyjmowane w odpowiedniej dawce kwasy omega-6.
Prowadzone przez 10 lat badania, które objęły ponad 250 tys. osób, wykazały, że wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Wysoki poziom kwasów omega-3 zmniejszył ryzyko zachorowania na 19 nowotworów, m.in. raka żołądka, jelita grubego, okrężnicy, piersi, prostaty, jajnika czy płuc. Natomiast osoby z wysokim stężeniem kwasów omega-6 rzadziej zapadały na 14 rodzajów nowotworów, m.in. raka pęcherza czy czerniaka.
Kwasy omega-3 mogą wspierać leczenie takich chorób autoimmunologicznych, jak: reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenia jelit czy atopia.
Przyjmowanie kwasów omega-3 wpływa również pozytywnie na nasze funkcje poznawcze. Może ochronić nas przed demencją czy chorobą Alzheimera, poprawić pamięć i koncentrację oraz pomóc zachować sprawność umysłu podczas procesu starzenia się. Co ciekawe, dieta bogata w kwasy omega-3 stosowana przez młodsze osoby może ochronić mózg przed wieloma oznakami starzenia się, które są widoczne w średnim wieku.
Badania sugerują również, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko depresji i pomagają łagodzić objawy ADHD u dzieci i dorosłych.
DHA to jeden z kwasów omega, który znajduje się w siatkówce oka. Dieta bogata w ten składnik lub odpowiednia suplementacja chronią oczy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, pomagają zachować ostrość widzenia, a także utrzymują odpowiednie nawilżenie oka, wspierając tym samym leczenie zespołu suchego oka.
Dieta w dużym stopniu wpływa na stan skóry. Według badań niedobory kwasów omega-3 mogą być najważniejszym czynnikiem rozwoju trądziku. Dlatego ich dodatkową suplementację zaleca się w tej oraz innych chorobach skóry (np. w łuszczycy czy atopowym zapaleniu skóry). Ponadto nawilżają i odżywiają skórę, poprawiają jej napięcie, chronią przed pojawieniem się przebarwień i przyspieszonym starzeniem się skóry.
Jeśli w Twojej diecie jest mało produktów bogatych w kwasy omega03, możesz borykać się z poniższymi objawami:
Kwasy omega-3 to składniki, które korzystnie wpływają na organizm niezależnie od naszego wieku. Warto zatem włączyć je do diety już od narodzin (a w zasadzie nawet wcześniej, ponieważ kobieta w ciąży także powinna przyjmować kwasy omega-3).
Osoby dorosłe powinny suplementować 250 mg kwasów DHA+EPA na dobę. Jest to równoznaczne ze spożyciem 2 porcji ryb (w tym przynajmniej jednej tłustej ryby morskiej) na tydzień.
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Ginekologii i Położnictwa kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przyjmować przynajmniej 200 mg kwasu DHA na dobę. W przypadku diety ubogiej w ryby warto zwiększyć dawkowanie nawet do 600 mg dziennie. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, przyszła mama powinna przyjmować 1000 mg kwasu DHA.
U niemowląt karmionych piersią (jeśli mama przyjmuje odpowiednią ilość kwasu DHA), dodatkowa suplementacja nie jest konieczna.
Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym również nie trzeba dodatkowo podawać kwasu DHA.
Maluchom od 7 miesiąca do 1 roku życia podaje się 1 porcję tłustej ryby morskiej tygodniowo, od 1 do 3 r.ż. możemy podawać 1–2 porcje ryby, tran lub 150–200 mg kwasów omega-3 na dobę.
Dawkowanie kwasów omega-3 u dzieci po 3. roku życia jest takie, jak u osób dorosłych.
Podczas wyboru najlepszego preparatu weź pod uwagę następujące czynniki:
Te, które zawierają przynajmniej 250 mg kwasów EPA i DHA. Podczas wyboru kieruj się również jak najniższym wskaźnikiem TOTOX. Zwróć też uwagę, czy produkt jest przechowywany w ciemnym opakowaniu (np. ciemnej butelce) w chłodnym miejscu. Certyfikaty mówiące o zrównoważonym miejscu połowu oraz informacja o badaniach poziomu zanieczyszczeń to dodatkowe elementy świadczące o wysokiej jakości produktu.
Jak długo przyjmować kwasy omega-3?
Ponieważ nasz organizm nie wytwarza samodzielnie kwasów omega-3, musimy je dostarczać do niego wraz z pożywieniem lub suplementami. Jeśli Twoja dieta jest uboga w ryby, warto suplementować kwasy omega-3 przez cały rok.
Jakie powinny być proporcje między kwasami omega-3 a omega-6?
Kwasy omega-6 znajdują się w olejach roślinnych (np. słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym czy oleju z pestek winogron). Niektóre z tych kwasów działają prozapalnie, a inne przeciwzapalnie – w przeciwieństwie do kwasów omega-3, które działają tylko przeciwzapalnie. W związku z tym idealna proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 4:1-5:1. Spożywając je w takich dawkach, możemy cieszyć się dobrym zdrowiem.