*Produkty na liście rezerwacji leków na receptę:
Przejdź do rezerwacji
Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 – dlaczego są ważne dla serca, mózgu i odporności? Poznaj ich właściwości!

Opóźniają procesy starzenia się, zapobiegają chorobie Alzheimera i chronią nasze serce – te wszystkie właściwości (i o wiele więcej) to domena kwasów omega-3! Dlaczego jeszcze powinniśmy włączyć je do naszego jadłospisu? Jak wybrać najlepszy preparat z kwasami omega-3?

Czym są kwasy omega-3 i gdzie je znaleźć?

Mówi się, że tłuszcze nie służą naszemu zdrowiu. Istnieje jednak grupa tych substancji, którą warto uwzględnić w swojej diecie każdego dnia. Należą do nich kwasy omega-3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich:

  • kwas ALA (alfa-linolowy),
  • kwas EPA (eikozapentaenowy),
  • kwas DHA (dokozaheksaenowy).

Ponieważ nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć, musimy uzupełniać je wraz z dietą. Jakie są ich najlepsze źródła?

W kwas ALA bogate są nasiona siemienia lnianego, chia oraz soi, orzechy (głównie włoskie) i oleje roślinne (np. lniany, rzepakowy czy z wiesiołka).

Szczególnie cenne dla naszego organizmu są kwasy EPA i DHA. Ich najlepszymi źródłami są tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, makrela, śledź czy sardynki. Eksperci zalecają, by jeść ryby 2 razy w tygodniu, w tym przynajmniej raz na tydzień – ryby morskie. 

Kwasy EPA i DHA znajdują się także w owocach morza i algach.

Kwasy omega-3 – dlaczego warto je włączyć do diety?

Kwasy omega-3 to składnik, po który sięgamy zdecydowanie za rzadko. Tymczasem to prawdziwa skarbnica zdrowia, która może zapobiec wielu groźnym chorobom. Na co wpływają te substancje?

Kwasy omega-3 a choroby serca i naczyń

Codzienne spożywanie kwasów omega-3 może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia takich jak miażdżyca, udar czy choroba wieńcowa. Kwasy omega-3 obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają stężenie triglicerydów i zwiększają poziom “dobrego” cholesterolu HDL.

  1. Lab One Omega Vit, kapsułki, 60 szt.
    72,99 zł
  2. Health Labs OmegaMe Kapsułki
    104,99 zł
  3. SFD Omega 3, Kapsułki
    26,99 zł

Kwasy omega-3 a choroby metaboliczne

Kwasy omega-3 mogą poprawić wrażliwość na insulinę i zahamować lipogenezę, co może przynieść korzyści w profilaktyce i leczeniu zespołu metabolicznego, otyłości czy cukrzycy.

Kwasy omega-3 a kobiece dolegliwości

Według badań kwasy omega-3 mogą łagodzić zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz ból towarzyszący menstruacji. Ze względu na właściwości przeciwzapalne tego składnika może on również wspomagać leczenie endometriozy i sprzyjać przywróceniu równowagi hormonalnej podczas menopauzy.

Kwasy omega-3 a ciąża i karmienie piersią

Ciąża i karmienie piersią to okresy zwiększonego zapotrzebowania na niektóre składniki, m.in. kwasy omega-3. Ich odpowiednia podaż może zapobiec przedwczesnemu porodowi i niskiej masie urodzeniowej dziecka, zmniejszyć ryzyko pojawienia się stanu przedrzucawkowego oraz depresji poporodowej.

Kwasy omega-3 wpływają również pozytywnie na rozwój mózgu i oczu płodu oraz funkcji poznawczych u dzieci. Natomiast dieta uboga w te substancje w trakcie ciąży i/lub karmienia piersią może być niekorzystna dla rozwoju neurologicznego oraz narządu wzroku maluszka. Kwasy omega-3 łagodzą także procesy zapalne, które mogą przyczynić się do alergii, astmy czy AZS. Substancje te zmniejszają również ryzyko infekcji.

Kwasy omega-3 a nowotwory

Choroby nowotworowe mogą mieć różne podłoże. Jedną z przyczyn ich rozwoju jest stres oksydacyjny, który powstaje wskutek nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Prowadzi to do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, czego konsekwencją może być nowotwór.

Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, dzięki czemu zapobiegają uszkodzeniom komórek, ograniczają namnażanie komórek nowotworowych i wspomagają odporność organizmu. Jednak nie tylko one mogą przeciwdziałać nowotworom. Podobnie działają przyjmowane w odpowiedniej dawce kwasy omega-6.

Prowadzone przez 10 lat badania, które objęły ponad 250 tys. osób, wykazały, że wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.

Wysoki poziom kwasów omega-3 zmniejszył ryzyko zachorowania na 19 nowotworów, m.in. raka żołądka, jelita grubego, okrężnicy, piersi, prostaty, jajnika czy płuc. Natomiast osoby z wysokim stężeniem kwasów omega-6 rzadziej zapadały na 14 rodzajów nowotworów, m.in. raka pęcherza czy czerniaka.

Kwasy omega-3 a choroby autoimmunologiczne

Kwasy omega-3 mogą wspierać leczenie takich chorób autoimmunologicznych, jak: reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenia jelit czy atopia.

Kwasy omega-3 a mózg

Przyjmowanie kwasów omega-3 wpływa również pozytywnie na nasze funkcje poznawcze. Może ochronić nas przed demencją czy chorobą Alzheimera, poprawić pamięć i koncentrację oraz pomóc zachować sprawność umysłu podczas procesu starzenia się. Co ciekawe, dieta bogata w kwasy omega-3 stosowana przez młodsze osoby może ochronić mózg przed wieloma oznakami starzenia się, które są widoczne w średnim wieku.

Badania sugerują również, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko depresji i pomagają łagodzić objawy ADHD u dzieci i dorosłych.

Kwasy omega-3 a wzrok

DHA to jeden z kwasów omega, który znajduje się w siatkówce oka. Dieta bogata w ten składnik lub odpowiednia suplementacja chronią oczy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, pomagają zachować ostrość widzenia, a także utrzymują odpowiednie nawilżenie oka, wspierając tym samym leczenie zespołu suchego oka.

Kwasy omega-3 a skóra

Dieta w dużym stopniu wpływa na stan skóry. Według badań niedobory kwasów omega-3 mogą być najważniejszym czynnikiem rozwoju trądziku. Dlatego ich dodatkową suplementację zaleca się w tej oraz innych chorobach skóry (np. w łuszczycy czy atopowym zapaleniu skóry). Ponadto nawilżają i odżywiają skórę, poprawiają jej napięcie, chronią przed pojawieniem się przebarwień i przyspieszonym starzeniem się skóry.

Jak rozpoznać niedobory kwasów omega-3?

Jeśli w Twojej diecie jest mało produktów bogatych w kwasy omega03, możesz borykać się z poniższymi objawami:

  • zaburzenia nastroju,
  • łamliwość włosów i paznokci,
  • sucha i napięta skóra,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • skurcze mięśni i napięcie ramion, barków i karku,
  • pękające pięty,
  • słaba odporność.

Kwasy omega-3 – jak je suplementować?

Kwasy omega-3 to składniki, które korzystnie wpływają na organizm niezależnie od naszego wieku. Warto zatem włączyć je do diety już od narodzin (a w zasadzie nawet wcześniej, ponieważ kobieta w ciąży także powinna przyjmować kwasy omega-3).

Osoby dorosłe powinny suplementować 250 mg kwasów DHA+EPA na dobę. Jest to równoznaczne ze spożyciem 2 porcji ryb (w tym przynajmniej jednej tłustej ryby morskiej) na tydzień.

Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Ginekologii i Położnictwa kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przyjmować przynajmniej 200 mg kwasu DHA na dobę. W przypadku diety ubogiej w ryby warto zwiększyć dawkowanie nawet do 600 mg dziennie. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, przyszła mama powinna przyjmować 1000 mg kwasu DHA.

U niemowląt karmionych piersią (jeśli mama przyjmuje odpowiednią ilość kwasu DHA), dodatkowa suplementacja nie jest konieczna.

Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym również nie trzeba dodatkowo podawać kwasu DHA.

Maluchom od 7 miesiąca do 1 roku życia podaje się 1 porcję tłustej ryby morskiej tygodniowo, od 1 do 3 r.ż. możemy podawać 1–2 porcje ryby, tran lub 150–200 mg kwasów omega-3 na dobę.

Dawkowanie kwasów omega-3 u dzieci po 3. roku życia jest takie, jak u osób dorosłych.

WSKAZÓWKA! Kwasy omega-3 warto przyjmować wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze ze względu na ich lepszą wchłanialność!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kwasów omega-3?

Podczas wyboru najlepszego preparatu weź pod uwagę następujące czynniki:

  • Wskaźnik TOTOX (ang.Total Oxidation Value) – kluczowy parametr świadczący o jakości i świeżości kwasów omega-3. Mówi o zawartości produktów utleniania – procesu, który obniża skuteczność i bezpieczeństwo stosowania preparatu. Dlatego im niższy TOTOX – tym lepiej. Według różnych źródeł najlepsza wartość tego wskaźnika wynosi <20-25. Dodatek przeciwutleniaczy (np. witaminy E) również chroni olej przed utlenieniem.
  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA (przynajmniej 250 mg w dziennej porcji). Na opakowaniu musi być również informacja na temat pochodzenia produktu. Lepiej sięgnąć po ten, w którym wskazane są konkretne gatunki ryb, np. makrela, sardynki czy sardele, zamiast ogólnego pojęcia „olej rybi”. Małe ryby żyją krócej, a więc zakumulują mniej zanieczyszczeń. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, możesz suplementować kwasy omega-3 pochodzące z alg morskich.
  • Informacja o badaniach poziomu zanieczyszczeń.
  • Certyfikaty świadczące o zrównoważonym miejscu połowu ryb (np. MSC lub FOS).
  • Data ważności – im krótszy czas od daty produkcji, tym lepiej. Ryzyko utlenienia jest wówczas niższe, a więc produkt jest bardziej skuteczny.
  • Odpowiednie przechowywanie produktu – kwasy omega-3 powinny być przechowywane w ciemnym opakowaniu z dala od światła i w warunkach chłodniczych.

FAQ - najczęstsze pytania i odpowiedzi o kwasach omega-3

  •  Które kwasy omega-3 są najlepsze?

    Te, które zawierają przynajmniej 250 mg kwasów EPA i DHA. Podczas wyboru kieruj się również jak najniższym wskaźnikiem TOTOX. Zwróć też uwagę, czy produkt jest przechowywany w ciemnym opakowaniu (np. ciemnej butelce) w chłodnym miejscu. Certyfikaty mówiące o zrównoważonym miejscu połowu oraz informacja o badaniach poziomu zanieczyszczeń to dodatkowe elementy świadczące o wysokiej jakości produktu.

  • Jak długo przyjmować kwasy omega-3?

    Ponieważ nasz organizm nie wytwarza samodzielnie kwasów omega-3, musimy je dostarczać do niego wraz z pożywieniem lub suplementami. Jeśli Twoja dieta jest uboga w ryby, warto suplementować kwasy omega-3 przez cały rok.

  • Jakie powinny być proporcje między kwasami omega-3 a omega-6?

    Kwasy omega-6 znajdują się w olejach roślinnych (np. słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym czy oleju z pestek winogron). Niektóre z tych kwasów działają prozapalnie, a inne przeciwzapalnie – w przeciwieństwie do kwasów omega-3, które działają tylko przeciwzapalnie. W związku z tym idealna proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 4:1-5:1. Spożywając je w takich dawkach, możemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Bibliografia

  • Sławiński A, Klein P, Górecka Z. Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 na wybrane aspekty związane z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Medycyna Środowiskowa, 2024; 27(4): 149–153. doi: 10.26444/ms/196089,
  • https://forumpediatrii.pl/artykul/wplyw-wielonienasyconych-kwasow-tluszczowych-omega-3-na-rozwoj-dzieci, 
  • https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/,
  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/inne/rola-zywienia-w-profilaktyce-i-leczeniu-endometriozy/,
  • https://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Kwasy-omega-6-i-omega-3-moga-chronic-przed-rakiem-Badanie-objelo-250-tys-osob,264853,11.html,
  • https://www.forumginekologii.pl/artykul/suplementacja-dha-i-epa-dla-kobiet-w-czasie-ciazy-i-karmienia-piersia-jak-za-pomoca-wnkt-omega-3-mozna-zadbac-o-prawidlowy-przebieg-ciazy-i-rozwoj-dziecka,
  • https://www.forumginekologii.pl/artykul/rola-niezbednych-kwasow-tluszczowych-omega-3-w-zyciu-kobiety,
  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/inne/rola-zywienia-w-profilaktyce-i-leczeniu-endometriozy/, 
  • https://www.rynekzdrowia.pl/Neurologia/Kwasy-omega-3-chronia-mozg-osob-w-srednim-wieku,237776,208.html,    
  • https://www.termedia.pl/dermatologia/Kwasy-omega-3-moga-pomocne-w-terapii-tradziku,46993.html,
  • https://www.medexpress.pl/zdrowie-uroda/omega-3-ten-skladnik-dziala-na-skore-lepiej-od-kremu-83865/,
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/211003,kwasy-omega-3-w-diecie-weganskiej-i-wegetarianskiej-praktyczne-wskazowki,
  • https://insulinoopornosc.com/dha/,
  • https://www.termedia.pl/poz/Witamina-D-i-omega-3-kontra-choroby-z-autoagresji,54774.html,
  • https://www.onkonet.pl/dp_omega3.php.   
Udostępnij:

Karolina Zelewska
Autor Karolina Zelewska Zobacz profil
Mama małego buntownika. Jej zainteresowania krążą wokół parentingu i zdrowego stylu życia. Wolny czas spędza w kuchni i na nauce włoskiego.
Farmaceuta
Potrzebujesz darmowej porady? Zapytaj farmaceutę
Następna porada
Dlaczego mocz zmienia kolor? Poznaj przyczyny i sprawdź, kiedy pójść do lekarza! Czytaj więcej