Od dawna wiadomo, że prawidłowo zbilansowana dieta osób starszych to jeden z czynników, które warunkują zachowanie zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Prawidłowo skomponowana dieta dla seniora to taka, która w naturalny sposób zmniejszy ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych. Z jakich produktów korzystać podczas komponowania jadłospisu dla osoby starszej? Których produktów należy unikać?
Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO nasze zdrowie zależy aż w 50% od stylu życia, w tym głównie dieta i aktywność fizyczna. W przypadku osób starszych pojawiają się problemy z łaknieniem oraz komponowaniem pełnowartościowych posiłków. Jak w takim razie komponować dietę dla seniora? Jak w naturalny sposób poprawić stan zdrowia osób starszych?
Prawidłowe odżywianie osób starszych stanowi prewencję oraz profilaktykę występowania chorób cywilizacyjnych u seniorów, do których zaliczamy m.in.:
Dużą rolę w prewencji odgrywa zmiana stylu życia, a w szczególności zmiana sposobu odżywiania seniorów. Odpowiednio skomponowany jadłospis dla seniora może wiązać się z:
Będzie również zapobiegać występowaniu niedoborów składników mineralnych. Podczas komponowania posiłków dla seniora należy pamiętać, aby były one proste w przygotowaniu, smaczne oraz łatwe do spożycia. Należy również wziąć pod uwagę, że w przypadku osób starszych mogą pojawiać się trudności z trawieniem czy wchłanianiem składników odżywczych, dlatego dużą uwagę należy poświęcić na dostosowaniu techniki kulinarnej wykorzystywanej do obróbki posiłków.
Głównym celem żywienia osób starszych jest pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze i mineralne. Należy zadbać w szczególności o urozmaicenie żywienia, tak aby uniknąć monotonii oraz zmniejszyć ryzyko powstawania niedoborów składników odżywczych i mineralnych. Zapotrzebowanie na energię w wieku starszym zmniejsza się, natomiast zapotrzebowanie na składniki odżywcze często rośnie.
Podczas komponowania jadłospisu dla osoby starszej należy zwrócić szczególną uwagę na jej stan zdrowia, występujące choroby, tolerancję na poszczególne produkty oraz preferencje smakowe.
Komponując jadłospis dla osób starszych należy pamiętać o poniższych zaleceniach:
U większości osób starszych występują problemy z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, dlatego zaleca się, aby spożywane posiłki były łatwostrawne. Należy ograniczyć spożywanie:
Niewskazane jest również spożywanie:
Śniadanie
Kanapki z chleba graham z dodatkiem polędwicy z indyka, pomidorem i sałatą.
Kawa zbożowa z mlekiem.
Drugie śniadanie
Kefir z dodatkiem owoców jagodowych oraz płatków owsianych i orzechów.
Obiad
Krupnik z marchewką i pietruszką.
Puree ziemniaczane z oliwą, udo z kurczaka w ziołach, surówka z czerwonej kapusty.
Kompot jabłkowy.
Podwieczorek
Kasza manna gotowana na mleku z malinami.
Kolacja
Warzywa i ryba z dodatkiem ziół i oliwy pieczone w piekarniku: brukselka, bataty, papryka, dorsz.
Słaba herbata.
Osoby w wieku starszym często narażone są na niedożywienie, które wynika ze zmniejszonego apetytu bądź towarzyszących chorób, które uniemożliwiają funkcjonowanie. Należy pamiętać, że dietę dla seniora powinno się dostosować do jego aktywności fizycznej, preferencji smakowych oraz funkcjonowania przewodu pokarmowego. Prawidłowo zbilansowana dieta pozwoli uniknąć niedoborów składników mineralnych oraz może poprawić jakość życia seniorów.
Roszkowski W., Żywienie osób starszych. [W]: Grzymisławski M., Gawęcki J. (red), Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym (pzh.gov.pl)
R. White, A. Ashworth, How drug therapy can affect, threatenand compromise nutritional status, J Hum NutrDietet 2000, 13:119-129.