Choroby seniorów, czyli choroby wieku podeszłego to grupa schorzeń, która pojawia się coraz częściej ze względu na proces starzenia się społeczeństwa i jego konsekwencje. Wśród chorób starczych wyróżnia się między innymi choroby układu krążenia, układu nerwowego lub nowotwory. W profilaktyce tych schorzeń pomocne są niektóre surowce roślinne, wśród nich możemy wyróżnić owoc rokitnika. Jakie właściwości ma rokitnik? Dlaczego warto go stosować w leczeniu chorób seniorów?
Choroby wieku podeszłego są w obecnym czasie jedną z najczęściej diagnozowanych grup schorzeń. Zjawisko starzenia się społeczeństwa jest domeną większości państw rozwiniętych, wynikających z wydłużania się ludzkiego życia i zmniejszenia dzietności, dlatego problem schorzeń geriatrycznych będzie coraz bardziej powszechny.
Do najczęstszych chorób wieku podeszłego, czyli chorób seniorów zaliczamy:
Pomimo wielu zalet prozdrowotnych, owoce rokitnika nie znalazły zastosowania w produkcji żywności, ze względu na swój kwaśno-gorzko-cierpki smak.
Skład owoców rokitnika jest zróżnicowany i zależy od wielu czynników, takich jak:
Rokitnik zawiera wysoką wartością witamin, w tym szczególnie witaminy C i E – naturalnych przeciwutleniaczy. Wysoki poziom karotenoidów (głównie beta-karoten) nadaje owocom rokitnika żółto-pomarańczowego koloru. Ponadto, za ich aktywność biologiczną odpowiadają również cierpkie w smaku polifenole (kwasy fenolowe – galusowy, salicylowy, para-kumarowy, chinowy) oraz flawonoidy – izoramnetyna, rutyna, kwercetyna, kemferol, katechina i epikatechina.
Co ciekawe, rokitnik należy do nielicznych roślin, które gromadzą w owocach tłuszcz. Ponadto, owoce rokitnika są dobrym źródłem aminokwasów egzogennych (aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie syntetyzować – muszą być dostarczane w pożywieniu).
Nowotwory
Ze względu na swój oryginalny skład chemiczny, rokitnik cieszy się zainteresowaniem wielu naukowców prowadzących badania nad działaniem przeciwnowotworowym tej rośliny. Dotychczas przeprowadzone badania in vitro i in vivo wskazują na bezpośredni udział w przyspieszeniu powrotu do zdrowia osób chorych i udział w łagodzeniu hematologicznych uszkodzeń spowodowanych chemioterapią.
Za aktywność przeciwnowotworową rokitnika odpowiedzialne są przede wszystkim flawonoidy – silne antyoksydanty. W badaniach wykazano profilaktyczną rolę tych związków w uszkodzeniach oksydacyjnych komórek prowadzących do mutacji genetycznych, a w ostateczności tworzenia się komórek nowotworowych. Naukowcy udowodnili również przeciwnowotworowe działanie owoców rokitnika i jego alkoholowych ekstraktów na między innymi komórki nowotworowe wątroby, białaczki, raka żołądka, okrężnicy czy też piersi.
Choroba wieńcowa i nadciśnienie tętnicze
Za właściwości kardioochronne odpowiadają flawonoidy i kwasy tłuszczowe występujące w miąższu z owoców rokitnika właściwego. Flawonoidy występujące w tych owocach działają zapobiegawczo przeciw niedokrwieniu mięśnia sercowego, hamują apoptozę komórek występujących w sercu i obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Cukrzyca
Fitosterole obecne w owocach rokitnika poprawiają metabolizm glukozy w organizmie. Badania kliniczne potwierdzają pozytywny wpływ fitosteroli na leczenie pacjentów z cukrzycą typu 1. Bogaty skład tych owoców przynosi także korzyści cukrzykom typu 2, gdyż ma właściwości obniżające poziom trójglicerydów i hemoglobiny glikowanej.
Hepatoochronne
Szczególnie u osób starszych wątroba narażona jest na działanie leków, które mogą powodować jej uszkodzenie. Udowodniono, że ekstrakt z owoców rokitnika chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami.
Rokitnik zwyczajny ze względu na liczne składniki biologicznie aktywne może być stosowany w lecznictwie i prewencji chorób geriatrycznych. Należy pamiętać o wyborze bardzo dojrzałych owoców, gdyż charakteryzują się większą ilością związków czynnych.