Miód stanowi produkt o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej, który jest chętnie wykorzystywany w kuchniach na całym świecie. Bogactwo składników aktywnych zawartych w miodzie wpływa na jego właściwości prozdrowotne, ale w niektórych przypadkach może stać się przyczyną reakcji alergicznych, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Manifestacja objawów alergii po spożyciu miodu może obejmować między innymi zmiany skórne, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz kaszel, duszności, astmę oskrzelową, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny.
Miód i jego prozdrowotne właściwości. Sprawdź, co warto
wiedzieć o miodzie!
Miód ma nie tylko ogromną wartość energetyczną i odżywczą, ale stanowi też produkt bogaty w związki biologicznie aktywne, które działają leczniczo na organizm człowieka.
Udowodniono, że miód działa:
- przeciwzapalnie,
- łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- pomaga w leczeniu zmian dermatologicznych.
Prozdrowotne działanie miodu stało się przesłanką do stosowania go w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, co jest podstawą funkcjonowania apifitoterapii. Oprócz miodu znaczenie mają tu także inne produkty pochodzące od pszczół, do których należą: propolis, mleczko pszczele, czy obnóża pszczele.
Jaki
jest skład miodu?
Świeży miód ma postać lepkiej cieczy o słodkim smaku i specyficznym, wyrazistym zapachu. W zależności od rodzaju, miód może mieć barwę od jasnożółtej aż do brązowej. Skład chemiczny miodu nie został jeszcze w pełni poznany, ale wiadomo, że ulega on dynamicznym modyfikacjom w zależności od pory roku, czy miejsca występowania uli, co bezpośrednio związane jest z gatunkami roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź.
Do głównych składników miodu pszczelego zaliczamy:
- węglowodany,
- enzymy (oksydaza glukozy, inwertaza i diastaza),
- witaminy (witamina C i E oraz witaminy z grupy B),
- aminokwasy,
- kwasy tłuszczowe,
- olejki eteryczne,
- hormony,
- karotenoidy,
- makro- i mikropierwiastki,
- składniki fenolowe.
Mimo bogactwa związków aktywnych i dobroczynnego wpływu miodu na organizm człowieka, w niektórych przypadkach może stać się on przyczyną niebezpiecznych dla zdrowia reakcji alergicznych, których najcięższą postacią jest wstrząs anafilaktyczny, stanowiący bezpośrednie zagrożenie dla życia pacjenta.
Produkty na alergię
-
-
Ektin Krople
krople do oczu
Cena od
35,99 zł
Cena regularna
46,99 zł
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Czym
charakteryzuje się alergia na miód?
Alergią pokarmową nazywamy niepożądaną reakcję organizmu wynikającą z uruchomienia mechanizmu immunologicznego na czynnik (składnik żywności), który w tej samej dawce nie powoduje dolegliwości u zdrowych osób.
Bogactwo składników biologicznie aktywnych zawartych w miodzie związane jest z ryzykiem wystąpienia nadwrażliwości pokarmowej, nawet po spożyciu niewielkiej ilości produktu.
Objawy alergii na miód obejmują między innymi:
- zmiany dermatologiczne: wysypka, pokrzywka, ogólny świąd ciała, zaczerwienienie skóry,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunka, ból brzucha, wymioty,
- zaburzenia ze strony układu oddechowego: kaszel, duszność, wyciek wydzieliny z nosa,
- ból głowy,
- astmę oskrzelową,
- przyspieszenie akcji serca,
- obrzęk naczynioruchowy (obrzęk gardła, powiek, nosa, ust),
- zapaść i utratę przytomności, czemu może towarzyszyć niewydolność krążenia i oddychania (wstrząs anafilaktyczny).
Warto wspomnieć, że alergia na miód nie występuje zazwyczaj samodzielnie, ale jest schorzeniem współtowarzyszącym innym dolegliwościom.
Najczęściej obserwowana jest alergia na miód u pacjentów, u których zdiagnozowano jednocześnie:
- sezonowe zapalenie błon śluzowych nosa i spojówek,
- alergię pokarmową na seler, jabłka, orzechy laskowe, wanilię i wiórki kokosowe,
- alergię na pyłek drzew i traw,
- alergię na pyłek kwiatowy,
- alergię na białka jadu pszczelego,
- nadwrażliwość na niektóre leki i detergenty.
Często obserwowane są reakcje alergiczne po spożyciu miodu, który był zanieczyszczony pyłkiem kwiatowym pochodzącym z:
- bylicy (Artemisia vulgaris),
- złocienia (Chrysanthemum leucanthemum),
- mniszka (Taraxacum officinale),
- nawłoci (Solidago virgaurea),
- słonecznika (Helianthus annuus).
Określono, że w tym wypadku najczęściej odnotowywane są objawy nadwrażliwości po spożyciu miodu spadziowego w porównaniu z miodem wielokwiatowym czy akacjowym.
Alergia na miód może wiązać się także innymi zanieczyszczeniami znajdującymi się w samym produkcie, ale nie wynikającymi z jego naturalnego składu. Wykazano, że możliwe jest występowanie nadwrażliwości jeśli w miodzie znajdują się:
- zarodniki grzybów pleśniowych,
- grzyby drożdżoidalne,
- produkty przemiany materii owadów i fragmenty ich ciała.
Jak często występuje alergia na miód i
produkty pszczele?
Według danych statystycznych podanych przez Inspekcję Weterynaryjną, w Polsce funkcjonuje ponad 1,77 miliona rodzin pszczelich (dane z 2020 roku), znajdujących się głównie w województwie lubelskim, podkarpackim, warmińsko – mazurskim, małopolskim, wielkopolskim i dolnośląskim.
Obecnie brak jest jednoznacznych danych dotyczących częstości występowania alergii na miód w naszym kraju. Oszacowano jednak, że reakcje alergiczne po spożyciu miodu i kontakcie z pyłkiem kwiatowym zostały odnotowane w populacji pszczelarzy na poziomie 0,002%. Dane te mogą być niedoszacowane, gdyż w naszym kraju miód jest produktem chętnie spożywanym przez szerokie grono konsumentów. Z każdym rokiem następuje wzrost spożycia miodu jako produktu wpisującego się w trend stosowania żywności naturalnej, co może w przyszłości wiązać się ze zwiększeniem częstotliwości występowania alergii na miód i produkty pszczele.
Miód jest produktem łatwo dostępnym w Polsce, a podczas przygotowywania posiłków stanowi składnik chętnie wybierany przez konsumentów. Stosowany jest często jako zamiennik cukru stołowego, a jego walory smakowe wykorzystywane są podczas przygotowywania ciast i deserów. Niestety mimo swych wartości prozdrowotnych, miód może być też przyczyną poważnych reakcji alergicznych, szczególnie u osób ze zdiagnozowaną wcześniej nadwrażliwością pokarmową lub alergią na pyłki.
Bibliografia
- Di Costanzo, M., De Paulis, N., Peveri, S., Montagni, M., Berni Canani, R., & Biasucci, G. (2021). Anaphylaxis caused by artisanal honey in a child: a case report. Journal of Medical Case Reports, 15(1), 1-4.
- Kedzia, B., & Holderna-Kedzia, E. (2006). Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobotanica, 59(1).
- Matysiak, J., Kokot, Z. J., & Matysiak, J. (2017). Alergia na jad pszczeli u pszczelarzy. Alergia Astma Immunologia-przegląd kliniczny, 22(1), 5-11.
- Tichonow, A. I., Bondarenko, L. A., Jarnych, T. G., Szpyczak, O. S., Kowal, W. M., & Skrypnik–Tichonow, R. I. (2017). Miód naturalny w medycynie i farmacji (Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze). Monografia pod redakcją akademika Ukraińskiej Akademii Nauk A. I. Tichonowa.
- http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO/spr_2020/4.3_Semkiw_Sektor_pszczelarski_2020.pdf (Data dostępu 31.03.2022)