Acerola jest jednym z najpopularniejszych naturalnych źródeł witaminy C. Wiele osób zastanawia się jakie właściwości ma acerola. Czy każdy może ją stosować? Ile witaminy C jest w aceroli i dlaczego jest taka zdrowa?
Acerola, a właściwie Malpigia granatolistna to roślina uprawiana głównie w południowej części Ameryki Północnej, w Ameryce Środkowej oraz w regionie północnym Ameryki Południowej. Rosnąca także na Karaibach acerola posiada inną ciekawą nazwę - wiśnia z Barbados. Ze względu na swoje walory odżywcze coraz częściej wprowadzana jest również na innych obszarach w tym w Indiach. Obecnie za największego producenta produktów z acerolą na świecie uznawana jest Brazylia.
Dla osób chcących uprawiać acerolę w domu mamy dobre wiadomości. Jest to możliwe! Należy jedynie zadbać o odpowiednie warunki, a głównie właściwą temperaturę (około 30 stopni Celsjusza). Odpowiednim miejscem dla aceroli w domu będą okolice kaloryfera. Acerolę powinno sadzić się w dość dużych donicach, ponieważ roślina rośnie do rozmiarów krzewu lub małego drzewka.
Acerola należy również do superfoods. Jest nazywana “super owocem” ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C, jedną z najwyższych wśród dostępnych na świecie owoców.
W zależności od odmiany, wiśnia z Barbados, czyli acerola może odznaczać się różną kwasowością. W większości przypadków acerola jest cierpka i kwaśna w smaku. Tylko jej niektóre odmiany są delikatne i słodkie.
Acerola jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Odznacza się także wysoką zawartością karotenoidów, kwasów fenolowych, antocyjanów i flawonoidów. Owoc ten zawiera także:
Acerola względu na dużą zawartość witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, jednak przypuszcza się, że może również wspomagać leczenie chorób związanych ze stresem oksydacyjnym. A wszystko za sprawą związków o działaniu przeciwutleniającym zawartych w aceroli, takich jak:
Karotenoidy obecne w aceroli pełnią równie ważne funkcje w naszym organizmie:
Antocyjany zawarte w aceroli działają również ochronnie na serce, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy oraz poprawiają mikrokrążenie, usprawniając w ten sposób proces widzenia.
Kwasy fenolowe to kolejne substancje o działaniu przeciwutleniającym, dlatego acerola jest prawdziwą bombą antyoksydacyjną!
Szacuje się, że 100 g świeżych owoców aceroli zawiera średnio około 1500 mg witaminy C. Ta zawartość różni się jednak z zależności od odmiany czy czasu zbioru.
Czasami owoce mogą zawierać nawet do 4500 mg kwasu askorbinowego w 100 gramach!
Jest to ogromna ilość zważając na fakt, że bezpieczna maksymalna dobowa dawka witaminy C wynosi 1000 mg.
Dla porównania 100 g cytryn lub pomarańczy zawiera zaledwie około 50 mg tej witaminy.
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, nie potrafimy syntetyzować tej witaminy sami, dlatego musimy dostarczać ją z pożywieniem. Rola witaminy C jest niepodważalna:
Zalecana dzienna dawka witaminy C dla poszczególnych grup wiekowych wynosi:
Biorąc pod uwagę średnią wagę aceroli, spożycie już 2 owoców mogłoby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób dorosłych.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób:
Ze względu na wysokie stężenie witaminy C, acerola jest szczególnie chętnie stosowana w okresie przeziębień. W badaniach udowodniono, że regularne przyjmowanie witaminy C podczas infekcji, skraca czas ich trwania. Co więcej, u osób bardzo aktywnych fizycznie i przyjmujących witaminę C spada ryzyko zachorowań aż o połowę. Z tego powodu acerola jest polecana zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Dzięki dużej zawartości związków, których zadaniem jest zmiatanie wolnych rodników tlenowych, acerola należy do owoców, które zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Duża ilość wolnych rodników przyczynia się do rozwinięcia stresu oksydacyjnego, podczas którego dochodzi do uszkodzeń komórek, tkanek i ryzyka wielu poważnych chorób. Wolne rodniki biorą udział w powstaniu miażdżycy, cukrzycy, stanów zapalnych, chorób układu nerwowego oraz nowotworów. Zadaniem przeciwutleniaczy jest redukcja ilości wolnych rodników i zmniejszanie ryzyka rozwoju wymienionych chorób. Rola aceroli w profilaktyce nowotworowej nie została jeszcze jednoznacznie podkreślona, ale wciąż trwają obiecujące badania na ten temat.
Tak naprawdę nie ma żadnych konkretnych przeciwwskazań do stosowania aceroli. Zdarza się oczywiście, że stosując dany preparat, który oprócz aceroli posiada także dodatkowe składniki okaże się, że wykazujemy nadwrażliwość na jeden z nich. Wówczas należy go odstawić.
Dawkując produkty z acerolą kierujmy się zdrowym rozsądkiem i zaleceniami dotyczącymi dawkowania w danej grupie wiekowej. Pamiętajmy, że stosowanie bardzo dużych dawek witaminy C może nam zaszkodzić. Dawki przekraczające 1000 mg witaminy C dziennie mogą powodować:
Dawki powyżej kilku gramów dziennie są szczególnie niebezpieczne także dla osób z anemią sierpowatą, ponieważ sprzyjają tworzeniu nieprawidłowych krwinek, pogarszając przebieg choroby. Pamiętajmy, że przysłowie “co za dużo to niezdrowo” sprawdza się także w przypadku dawkowania witaminy C!
Ze względu na niesłabnącą popularność wiśni z Barbados oraz problemy z pozyskiwaniem świeżych owoców na rynku polskim, pojawiają się różne suplementy diety z acerolą. Występują pod postacią:
Acerola jest coraz chętniej wykorzystywana także w kosmetykach, a zwłaszcza przeciwstarzeniowych. Jest to spowodowane również wysoką zawartością witaminy C, która:
Acerola jest coraz chętniej wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym ze względu na prawdziwie wysokie dawki witaminy C. Suplementy diety z acerolą stosowane są podczas okresu jesienno-zimowego, a także podczas przeziębień, w celu skrócenia czasu trwania infekcji. Coraz to nowsze badania sugerują, że powinniśmy skupić się szczególnie na działaniu antyoksydacyjnym witaminy C zawartej w aceroli i jej możliwej roli przeciwnowotworowej.