W celu usprawnienia funkcjonowania sklepu, używamy technologii plików cookies. Dowiedz się więcej.
Rezygnacja z obsługi plików cookies
Domyślne ustawienia większości przeglądarek internetowych dopuszczają przechowywanie plików cookies. Możesz jednak samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia tak, aby ciasteczka były blokowane albo by informowano, że pliki cookies wysyłane są na Twoje urządzenie. W celu zarządzania plikami cookies prosimy o zapoznanie się z instrukcją lub plikiem pomocy przeglądarki internetowej. Ostrzegamy, iż wyłączenie obsługi plików cookies może mieć wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serwisu internetowego.
Czym są alergeny rekombinowane? Jaką pełnią rolę w diagnostyce i leczeniu alergii?
Czym są alergeny rekombinowane? Jaką pełnią rolę w diagnostyce i leczeniu alergii?
Zaloguj się do klubu lifestyle
Nie masz konta lifestyle? dołącz do klubu!
Zamknij
Podaj e-mail, aby dokończyć rejestrację
Potwierdź e-mail
Wygląda na to, że konto z tym adresem e-mail już istnieje, ale nie jest połączone z LifeStyle.
Na ten e-mail został wysłany kod weryfikacyjny.
Wpisz kod poniżej, a połączymy ten e-mail z Twoim kontem LifeStyle.
Załóż konto w klubie LifeStyle
Zamknij
Zmień hasło
Chcesz zmienić hasło?
Wpisz numer telefonu lub numer karty LifeStyle. Wyślemy SMS z kodem do zmiany hasła.
Wpisz Kod z SMS i nadaj nowe hasło
Zamknij
23.02.2022
1:30
minuta czytania
Alergeny rekombinowane są to białka, których produkcja oparta jest na wykorzystaniu technik inżynierii genetycznej przy użyciu komórek pro- lub eukariotycznych. Wykorzystanie alergenów rekombinowanych w diagnostyce alergii daje możliwość lepszej standaryzacji testów, poprawę ich czułości oraz precyzyjne określenie czynnika wywołującego niepożądane reakcje organizmu.
Alergen - co to takiego?
Alergenem nazywamy czynnik, który poprzez aktywację układu immunologicznego może wywoływać niepożądaną reakcję organizmu (IgE-zależną lub IgE-niezależną).
Wśród alergenów można wyróżnić:
Alergeny kontaktowe,
Alergeny wziewne (powietrznopochodne),
Alergeny pokarmowe, które dodatkowo możemy klasyfikować jako:
Alergeny klasy I - są to glikoproteiny o masie cząsteczkowej od 10 do 70 kDa. Charakteryzują się wysoką odpornością na obróbkę termiczną oraz na działanie enzymów trawiennych.
Alergeny klasy II - cząsteczki homologiczne z glikoproteinami zawartymi w owocach, warzywach i pyłkach.
Konsekwencją działania alergenów może być manifestacja objawów alergicznych ze strony wszystkich narządów i układów w organizmie człowieka. Najcięższą postacią kliniczną alergii jest wstrząs anafilaktyczny, który stanowi zagrożenie zdrowia i życia pacjenta.
Alergeny rekombinowane - jaka jest
ich charakterystyka?
Alergeny rekombinowane to białka o wysokiej czystości i homogennej strukturze, których układ przestrzenny i sekwencja aminokwasowa jest ściśle zdefiniowana. Są rozpoznawane przez specyficzne przeciwciała, dlatego możliwe jest wykorzystanie ich w celach diagnostycznych i terapeutycznych.
Wyprodukowanie alergenów rekombinowanych możliwe jest dzięki użyciu metod molekularnych, w których produkcji wykorzystywane są ekstrakty zawierające komponenty alergogenne, poddawane następnie modyfikacjom w specjalnym systemie ekspresyjnym.
System ekspresyjny stanowią komórki pro- i eukariotyczne takie jak:
Escherichia coli,
Bacillus subtilis,
Saccharomyces cerevisiae,
Lactococcus lactis,
Pichia pastoris.
Produkcja alergenów rekombinowanych oparta jest na wprowadzeniu do komórek (stanowiących system ekspresyjny) specjalnych wektorów zawierających fragment genu kodującego wybrane białko.
W produkcji alergenów rekombinowanych wykorzystywane są transgeny, które stanowią obcy gen wbudowywany w nowy organizm, co skutkuje nabyciem przez niego nowych pożądanych cech. Proces ten nazywany jest transgenezą, której efektywność zależy od odpowiedniego dostosowania wykorzystywanego transgenu do rodzaju produkowanego białka.
Jakość wyprodukowanych alergenów rekombinowanych zależy od:
zastosowania właściwego systemu ekspresyjnego,
odpowiedniego transgenu, czyli wektora ekspresyjnego,
Jakie jest
zastosowanie alergenów rekombinowanych?
Białka wyprodukowane w wyniku transgenezy charakteryzują się dobrze poznaną strukturą, zdefiniowanymi właściwościami fizyko-chemicznymi oraz określonymi właściwościami alergizującymi. Daje to duże możliwości wykorzystania alergenów rekombinowanych nie tylko w aspekcie prowadzonych badań naukowych(eksperymentalnych), ale też w obszarze diagnostyczno-terapeutyczym.
Wykorzystanie testów z alergenami rekombinowanymi daje zdecydowanie większe korzyści w porównaniu do powszechnie stosowanych metod diagnostycznych, w których używane są ekstrakty zawierające mieszaninę wielu natywnych alergenów.
Korzyści wynikające z zastosowania testów z alergenami rekombinowanymi związane są między innymi z:
możliwością potwierdzenia lub wykluczenia reakcji krzyżowych.
Alergeny rekombinowane mogą być wykorzystywane w następujących narzędziach diagnostycznych:
Punktowe testy skórne (SPT, ang. skin prick test),
Oznaczanie stężenia alergenowo swoistych przeciwciał klasy IgE w surowicy,
Testy komórkowe, np. test aktywacji bazofilów (BAT, ang. basophil activation test),
Mikromacierze (np. technologia biochip).
Alergeny rekombinowane w leczeniu alergii
Leczenie alergii oparte jest na immunoterapii (AIT, ang. allergen immunotherapy), w której wykorzystywane jest wyzwolenie mechanizmów immunologicznych swoistych dla alergenów. Immunoterapia przy użyciu szczepionek zawierających alergeny rekombinowane daje możliwość:
zmniejszenia objawów alergii,
wyciszenia reakcji zapalnej,
zredukowania ryzyka uczulenia na nowe alergeny.
Zastosowanie alergenów rekombinowanych, których produkcja opiera się na inżynierii genetycznej, umożliwiła stworzenie bardziej precyzyjnych i bezpiecznych narzędzi diagnostycznych i terapeutycznch stosowanych w alergii. Liczne badania kliniczne oraz wyniki analiz laboratoryjnych wskazują, że stosowanie immunoterapii opartej na alergenach rekombinowanych jest bardziej bezpieczne i skuteczne niż stosowanie pełnych ekstraktów alergenowych. Dalsze możliwości wykorzystania alergenów rekombinowanych w diagnostyce i leczeniu alergii są przedmiotem badań licznych ośrodków naukowych, co daje nadzieję na poprawę stanu zdrowia i jakości życia wielu pacjentów cierpiących z powodu alergii.
Bibliografia
Alergia na pokarmy. Seria wydawnicza “Alergologia w praktyce” - Tom 6; pod redakcją Zbigniewa Bartuzi. MEDITON Oficyna Wydawnicza, Łódź 2006.
Jutel, M., Solarewicz-Madejek, K., & Smolinska, S. (2012). Recombinant allergens: the present and the future. Human vaccines & immunotherapeutics, 8(10), 1534-1543.
Kaczmarski, M., Korotkiewicz-Kaczmarska, E., Kawnik, K., & Bobrus-Chociej, A. (2009). Nadwrażliwość pokarmowa u dzieci i młodzieży. Stand Med Pediatria, 6, 379-398.
Nowakowska-Swirta, E., Wiszniewska, M., & Walusiak-Skorupa, J. (2015). Zastosowanie alergenów rekombinowanych w diagnostyce zawodowej alergii na lateks/Application of recombinant latex allergens in diagnostics of occupational latex allergy. Medycyna Pracy, 66(1), 85.
Zhernov, Y., Curin, M., Khaitov, M., Karaulov, A., & Valenta, R. (2019). Recombinant allergens for immunotherapy: state of the art. Current opinion in allergy and clinical immunology, 19(4), 402.
Następna poradaAlergia pokarmowa u dorosłych. Jakie są przyczyny i objawy alergii pokarmowej u dorosłych?Czytaj więcej
Autor Ewa Fiedorowicz
Doktor nauk biologicznych w specjalności biochemia, biolog molekularny, aktywny nauczyciel akademicki i promotorka wielu prac dyplomowych, popularyzatorka nauki. Autorka i współautorka licznych prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach. Przedmiotem jej zainteresowań są zagadnienia z zakresu biochemii medycznej, w tym nadwrażliwości pokarmowej. Pasjonatka wykorzystywania technik immunoenzymatycznych i hodowli komórek in vitro w badaniach naukowych.
Alergia pokarmowa stanowi rosnący problem na całym świecie. Każdego roku przybywa pacjentów z nadwrażliwością pokarmową, według danych statystycznych cierpi na nią nawet do 13% dzieci w...
Alergia pokarmowa jest poważnym problemem zarówno wśród dzieci, jak i u osób dorosłych. Które pokarmy najczęściej uczulają dorosłych? Czy jeśli w wieku dziecięcym nie mieliśmy żadnych objawów alergii
Wielka Ósemka Alergenów to lista pokarmów najczęściej i najbardziej uczulajacych. Które produkty spożywcze są przyczyną alergii pokarmowych? Jakie są objawy alergii pokarmowe?